Waarom wij graag en waar genieten op Mallorca!

Heerlijk vinden wij het om naar de Balearen af te reizen en het Spaanse eiland Mallorca te bezoeken. Op dit grote eiland is genoeg te zien en te beleven. De ruige natuur die zich af en toe inwisselt voor een authentiek dorpje, de lieve mensen en natuurlijk het eten. Maar al te graag delen wij onze tips om te doen op Mallorca, jouw vakantie zijn zeker nog veel leuker te maken met deze bezienswaardigheden!. Gepakt en gezakt spoeden we ons naar Schiphol om via Barcelona naar Palma de Mallorca met Vueling te vliegen, we vertrokken op de vroege zondagochtend in het vroege voorjaar. We wilden ook niets missen van de lichtroze bloemblaadjes van de amandelbomen.
De Balearen 700.000 inwoners (en bijna 5 miljoen bezoekers per jaar).
Hoofdstad: Palma de Mallorca.

1. Wandel door natuurpark Serra de Tramuntana.
Deze ruige bergketen, dat ook nog eens op de UNESCO lijst staat, is perfect voor de avonturier. Je kunt er wandelen over verschillende wandelpaden met uitzicht op de Middellandse Zee en prachtige dorpjes. Ik raad wel aan om goede schoenen aan te doen, de stenen kunnen nogal glad worden als er een fris buitje is gevallen.
Natuurpark Serra de Tramuntana.

2. Het prachtige dorpje Valldemossa
Valldemossa heeft onze harten gestolen. De gekleurde huisjes zijn versierd met exotische bloemen en samen met alle bomen maakt het dit een vrolijk geheel. Midden in het dorp staat het Kartuizerklooster, een bouwwerk dat eerst het paleis was van Koning Sancho maar nu een klooster is. Ik zie op een bordje de naam ‘Chopin’ staan, de Poolse componist zou in Valldemossa gewoond hebben. Wat een bijzondere plek. Het kamertje van de musicus is bewaard gebleven, met de piano die hij met zoveel moeite op de kop had weten te tikken, en waarop hij zijn laatste Préludes componeerde. Het dorp ligt midden tussen de fruitbomen en is terrasgewijs gebouwd. Wat moet men het meest bewonderen? van het Kartuizerklooster. Het geheel van dit klooster heeft bij ons veel indruk gemaakt vooral de fresco’s.

3. Bewonder Cap de Formentor vanaf dit uitzichtpunt
We wilden graag  de zonsopkomst zien we vroegen aan onze logies verschaffer en  raadde ons  aan om naar Talaia d’Albertcutx te gaan. Dit is een oude uitkijktoren waar je een waanzinnig uitzicht hebt op Cap de Formentor. Om er te komen moet je richting Cap Formentor rijden, na Mirador Es Colomer rechts afslaan een klein paadje in. Je moet goed opletten, het is makkelijk te missen. Dit pad moet je volledig uitrijden en vervolgens nog een klein stukje lopen. Je kunt de toren beklimmen waarna je kunt genieten van de vergezichten over de kaap.

4. Ontspan op Cala Varques
Er is een verborgen strand genaamd Cala Varques, waar de ongelooflijke turquoise  zich een weg baant door de rotsen, waardoor grotten ontstaan. Het vormt met name een prachtige baai die zeker buiten de gebruikelijke toeristische routes valt. Als u een natuurlijk landschap wilt vinden, omringd door pijnbomen en ook als u graag klimt en wild wilt kamperen, dan mag u deze plek niet missen.
Cala Varques wordt gezien als een van de mooiste stranden van de oostkust van Mallorca. Het ligt 13 km van Manacor, en het is een ongerept wit zandstrand omgeven door een groot dennenbos. Dit is een kleine zee-inlaat, omgeven door laag oprijzende rotsen en weelderig bos met een tong van wit zand, 50m lang. Cala Varques baadt in turquoise kristalhelder water en wordt omgeven door verschillende druipsteengrotten en stalagmieten, zoals de Piratengrot, de Pont grot of de Xot grot. Van daaruit kunnen ze allemaal worden verkend. De combinatie van het witte zand, waar u kunt liggen en zonnebaden en het dennenbos maken deze plek een van de meest unieke stranden waar wij ooit zijn geweest.

5. Struin door de straten van Pollenca
In het charmante dorpje Pollenca krijgen wij het echte vakantiegevoel. We lopen in de Spaanse zon langs de gezellige pleintjes, waar de oudere inwoners op een terras zitten te kaarten. We vervolgen onze weg naar de trap van 365 treden en komen uit bij het kerkje. Hiervandaan hebben we een prachtig uitzicht over het dorpje. Evenals de meeste dorpen op Mallorca ( Alcudia,Soller Andraix ) is ook Pollenca beveiligd tegen invallen en is na de 15e eeuw tot ontwikkeling gekomen. Het ligt in een dal tussen twee hoge heuvels.

6 Puerto de Cala Figuera
Het leven in Puerto de Cala Figuera vinden we fantastisch. Het dorpje heeft een kleine haven met een oude baai waar allerlei bootjes liggen. We waren hier in de middag, want dan komen alle vissers terug en wordt de vangst van die dag gelost. Daarna lopen we langs alle restaurantjes die er te vinden zijn en kies altijd een gerecht met een product uit de zee, zo lekker en ontzettend vers.

7. Rijd de mooiste route op Mallorca naar Soller.
Van Palma de Mallorca naar Soller. deze belangrijkste plaats is gesticht door Franse Catalanen. We namen het treintje van 10:10 vanuit Palma .deze belangrijkste plaats is gesticht door Franse Catalanen Wauw!!! Wat een uitzicht. We hebben genoten van de bergen,geiten,paarden,lammetjes olijf-citroen-limoen-perzik en sinaasappelbomen. Deze geweldige trip duurde 1,5 uur. Wat een rit was dat geweldig 20 km lang een weldaad voor uw ogen.

8. Slenter door de kunstzinnige straten van Deià
Doordat het gekleurde Deià tegen een helling ligt en de berg Teix er boven uit komt, ontstaat er een mooi plaatje. Geen wonder dus dat het zoveel kunstenaars trekt. Velen gingen hen al voor, waaronder Picasso en schrijver Robert Graves, die hier ook woonde en begraven is. Jaarlijks vindt hier ook het Festival Internacional de Deià plaats. In bar Sa Fonda treden regelmatig de zonen van Graves op samen met schilder David Templeton. De ultieme Spaanse beleving!

De geliefde bestemming van kunstenaars blijft bezoekers betoveren met zijn landelijke charme en opbeurende landschap. Onder degenen geïnspireerd door Deià, zijn de chef-koks van deze keuze restaurants. Door hun passie en vaardigheid toe te passen op lokale producten uit privéboomgaarden en boerenmarkten, creëren ze maand na maand gedenkwaardige menu's. Voor een maaltijd met uitzicht, zoek niet verder; het Tramuntana-gebergte en de Middellandse Zee vullen de horizon vanaf veel van hun betoverende terrassen. Gezellige interieurs die herinneren aan een vervlogen tijd - of het nu als een stabiele of olijfpers is - zorgen voor een even bevredigende sfeer om te genieten van de fijne keuken.

Ida en Jhon Weekhout.